Felician_Z

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Hubenak vs. realita

pohlad na jednu pasaz z knihy L. Hubenaka - Pravne dejiny Slovenska do roku 1945. II. diel ..

 

/http://www.gencat.netjusticiaimgdji/justicia2.jpg/

   Dnes nemam naladu na nic. Neurobil som poslednu skusku. A tak velmi som chcel mat volno. Nevyslo. Snad nabuduce.

    Tak aspon napisem nieco, na co som dosiel, ked som sa po veceroch ucil. V nedelu vecer, ked som siel spat som sa mi nechcelo uz citat nic z povinnej literatury. tak som siahol po knihe, ktoru som mal ako "bibliu" na predposlednu skusku. Je to dielo

Ladislava Hubenáka: Právne dejiny Slovenska do roku 1945. II. diel.

Na strane 288 autor pise:

"Prvym vyznamnym historickym programovym dokumentom ilegalnej SNR je Vianocna dohoda z decembra 1943. Dohoda sa svojim obsahom dotykala dvoch zakladnych otazok:

1. Ustanovenia ilegalnej SNR ako novej formy spolocneho politickeho vedenia narodooslobodzovacieho boja a jedinej reprezentantky narodnej suverenity doma.

2. Uloh a cielov SNR, teda vblastneho politickeho programu ilegalnej SNR."

Este predtym, v uvode k tejto problematike pise, ze: ".. najvyssi politicky organ jednotneho narodnooslobodzovacieho hnutia na Slovensku tvorili v paritnom zastupeni za obciansky blok J. Ursiny, J. Lettrich a M. Josko a za komunistov K. Smidke, G. Husak a L. Novomesky. Na zaciatku roka 1944 bola doplnena o zastupcu socialnej demokracie J. Horvatha a narodohospodara P. Zatka. ..."

Asi Vas zaujima, preco som toto citoval, resp. preco som vobec zacal toto pisat.

Nechcem sa tu nejako dlho rozpisovat, ale podotknut musim to zakladne. Pan Hubenak akosi odignoroval v tomto pripade fakt, ze ilegalna SNR vznikla az dna 01.09. 1944. Preto sa mi zda celkom nelogicke, ak pise, ze prvym dokumentom ilegalnej SNR je dokument Vianocna dohoda, a zaroven v pokracovani vety napise, ze na zaklade dohody, ktoru ilegalna SNR prijala vznikne ilegalna SNR.

Co myslite???

Pokial viem, a nie je to len moja vedomost, ale takto to uvadzaju mnohi autori nielen na Slovensku, tak na konci r. 1943 existovali len dve skupiny /mozno odbojove/ - komiunisticka a demokraticka, ktore sa dohodli, ze vytvoria spolocny organ, ktory bude riadit odboj. Tymto sa mala stat ilegalna Slovenska narodna rada. A po vzniku - opakujem az 01.09. 1944 - sa aj stala.

Nechapem, ako sa mohol pravny historik takto seknut. Jedine, ze by mal na to ine vysvetlenie, ale to nikde neponuka.

Dakujem za precitanie a ak mate k tomu komentar, rad ho prijmem.

Felician

/http://www.christusrex.orgwww1giottoSV-justicia.jpg/


Historia / Politika a podobne .. | stály odkaz

Komentáre

  1. daj tomu volny priebeh ... :oD
    ... aj ked viem, ake je , ked niekto nezlozi skusku, je uplne jednoznacne tvoje vnimanie, ...
    ... Mozno teraz nezabodujem, ale obdivujem tvoj rozum a zmyslane v tom, ze dokazes pochopit demokraciu a podobne veci, a hoci sa take veci ucim, nikdy som nebola schopna ich uplne vnimat, alebo pochopit ... jednoducho, nie kazdy ma ten dar spravne absorbovat take informacie a uz duplom im porozumiet ... nechaj tomu volny priebeh a ked sa naskytne prilezitost, / co sa istotne ukaze /a ty ukazes, co v sebe mas aj bez toho, aby si mal papier o potvrdeni zdolanej skusky ... :oD
    publikované: 07.06.2006 14:54:00 | autor: chameleon (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. :)) dakujem za podporu
    ale nastastie tuto skusku mam uz za sebou /Hubenak a spol./. a ta dnesna, celkom zaujimava, ale nie pre mna. mna zaujimaju skor slovenske dejiny ako vseobecne .. ale, sak, zvladnem nabuduce :).

    a ten Hubenak, skoda, ze nemam cas precitat si ho dokladnejsie, som zvedavy, kolko takych veci, ako je ta co som uviedol este napisal. je pravdou, ze k starsim dejinam by som sa vyjadrovat nemohol, ale tie novsie, to by som si "zgustol".
    btw. studujes pravo?
    pekny den prajem
    Felician
    publikované: 07.06.2006 15:21:55 | autor: Felician (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. blabla
    ma to aj svetlu stranku .. ak by to napisal spravne, mozno by si to precital ako ostatne veci a vobec si to nezapametal ..
    publikované: 09.06.2006 15:33:33 | autor: hotdays (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. no, tak takto som sa na to
    este nepozrel ..
    jaj, musim sa k tym kniham este vratit, sa normalne tesim. :)) ci najdem este nieco podobne.
    mozno ano
    Felician
    publikované: 09.06.2006 16:12:01 | autor: Felician (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014