Felician_Z

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Udalosti pred tzv. malou vojnou .. II.

20. marec 1939 ..

20. marca padlo definitívne rozhodnutie na Ministerstva národnej obrany (MNO), že veliteľmi všetkých jednotiek v Slovenskej armáde budú len Slováci. Oficiálnym pozdravom, ktorý sa zaviedol bolo zvolanie „Na stráž!“ Za vojaka sa na Slovensku mal pokladať ten, ktorý mal na svojej čapici slovenskú trikolóru. Vojakmi teda prestali byť všetci, ktorí boli českej národnosti.

Tento deň podal kpt. gšt. Haššík hlásenie veliteľovi VI. zboru o postavení maďarských vojsk v blízkosti juhovýchodných hraníc. Podľa jeho informácií je pomyselná hraničná čiara posunutá smerom na naše územie, avšak ani jedna z obcí nie je obsadená. V noci z 19. na 20. marca sa maďarské jednotky stiahli na pôvodné postavenia a južná hranica sa „obnovila“. Haššík žiadal o určenie novej hranice s obsadenou Karpatskou Ukrajinou, načo pplk. gšt. Malár oznamuje, že v tomto úseku zatiaľ ostáva v platnosti bývalá krajinská hranica. Plk. Kotik bol odvolaný z pozície styčného dôstojníka VI. zboru a na jeho miesto bol povolaný kpt. gšt. Haššík. Plk. Heyduka nahradil škpt. v.v. Stelcinger. Pplk. Harnaca nahradil škpt. Vička, z horského pešieho pluku 4.

Na území Karpatskej Ukrajiny obsadenom maďarským vojskom, ktoré už Slovenský štát od tohto dňa považuje za súčasť Maďarska, spravodajské služby zaregistrovali zvýšený pohyb vojsk. Žiadne konflikty, či prekročenia hraníc po celý deň zistené neboli. Zmobilizovaných bolo päť ročníkov obyvateľstva Karpatskej Ukrajiny.



Historia / Politika a podobne .. | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014