Felician_Z

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Stedrovecerna vecera :)

.. navrat k Stedremu dnu a vecere ..
    Tieto Vianoce boli vynimocne. Este neskoncili, a kto vie, ako skoncia /mozno dojde nejaka pohroma, velka hadka .. neviem/, ale napriek tomu mozem povedat, ze boli pekne.
    Vzdy sme doma styria. Este ani raz sme to neporusili, kto vie, ako to bude napriklad o rok :). Tieto Vianoce sme boli ale az siesti. Dobre, nie? Prvy clen stedrovecernej vecere bola babka, mamina mama. Doteraz kazde Vianoce od smrti dedka bola u maminej sestry. A ako to uz byva, vsetkych to omrzelo :). Tak prisla na velke presviedcanie k nam. Ja som mal z toho radost. Sestra nie .. ta ju velmi "nemusi".
    Druhou spolustolujucou "navyse" bola dedova sestra. Odkedy je mas ujo, knaz daleko, resp. o dost dalej ako to byvalo, a neberie ju k sebe na faru, aby pomahala v kuchyni a oslavovala Vianocne sviatky, byva na Vianoce sama doma. Tento rok dosiel tato s tym, aby bola aj ona u nas. Mne sa to zapacilo. Ved, ak nas bude o jedneho viac, preco nie hned o dvoch. Bude to zaujimavejsie, zabavnejsie. Dve starsie osobky pri nasom stole, obe cez 65, trochu prihluchle /to sa nevysmievam, ani k jednej z nich by som si to nedovolil J /.
    Najzaujimavejsie boli pripravy. Nemali sme to premyslene, kedze do 12.00 24-teho nebolo iste ci dojde teta. Ked konecne potvrdila, ze budeme siesti, nastal problem so stolovanim. Sice byvame v dome, ale nasa kuchyna nie je nejako extra velka. Z nej sa prechadza hned do jedalne a vedla je obyvacka. V kuchyni nejeme nikdy, teda, ranajkujeme /ak su nasi doma, inak sa je pri telke:)/. Jedalen je velka, ale usporiadana a zariadena tak, aby sa v nej najedli max. styria ludia. A obyvacka, ta je veeeelka, ale nebudeme predsa prenasat vsetko hore dole. Nebude sa mamima prehanat s hrncami. Navrhol som, aby sme poprehadzovali nabytok v jedalni, aby to mala mamina blizsie. I stalo sa. S maminou sme prestreli, resp. chceli prestriet. A tu zacala mamina hysacit :) aky obrus len vyberie .. vyskusala styri. Ani jeden sa jej nejako nepozdaval /na velkom, roztiahnutom stole to vyzeralo inak, ako ked je stol zlozeny/. Potom este taniere :) a opat mamina uradovala. Biele? Biele so zlatym pruhom na okraji? Bielo-modre? Modro-biele, ale ine? Ake? "Mami, tie najkrajsie". Nakoniec aj tak vybrala tie, co sa jej najviac pacia.
    Pred piatou som siel po babku. Nie je stara, nema ani 70, ale po dedkovej smrti sa opustila .. a vyhovuje je to .. aspon sa tak tvari .. na jej velke nestastie.
Potom dosla teta. Ta ma uz pekne cez 70, ale napriek tomu je stale "ziva".
    Tesne pred siestou som si spomenul, ze nemame v poharoch pripitok. Narychlo som "nacapoval" do poharov punc, co som robil.
    Zrazu bolo sest hodin. Zazvonili zvony. Povstali sme  modlitbe. Napriek tomu, ze modlitbu ma u nas v rukach mamina, prejavila sa dominancia tety a ta sa ujala slova, ci sola :). Mamina rezignovala ..
Pomalicky sme zjedli vsetky styri chody. Opat som sa najedol ako take prasa .. ale ked ta kapusta s fazulou a kapor od rodicov na Vianoce su neskutocne!
    Upratali sme stol, sli sa pozriet, co nam Jezisko nadelil. Potom som odviezol babku domov a zavolal na punc otcovych rodicov. Necakane dosli hned, asi do 10 minut. To nik necakal. Hlavne preto, ze u nas este stale bola dedova sestra .. a medzi nou a dedkovou manzelkou je, dajme tomu, ze tak trochu boj. Ako skonstatovala sestra v kuchyni, namiesto rozpravky bude dnes vecer u nas kovbojka :).
     nebola. Na zaciatku bolo trapne ticho, no postupne prechadzalo .. a sem tam niekto aj nieco povedal.

    Mam napad .. co ta o rok zist sa pri stole este viaceri .. napriklad my styria, babka, teta, dedko a druha babka .. ?
    Mozno sa mi to podari :). No, a uz mam aj Novorocne predsvzatie ..

f.
/25.XI.MMVI/


Moj zivot .. | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014