Felician_Z

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Brezova pod Bradlom a jej obyvatelia ..

.. farar .. kostolnik .. ci kantor .. v Brezovej pod Bradlom ..

    V sobotu som bol spolu s priatelmi na vylete. Bolo super. Sli sme z Trnavy na Dobru vodu a odtial na Dobrovodsky hrad. Potom sme sli dalej do Brezovej pod Bradlom a odtial hore na Bradlo.

Krasna priroda, mozno trochu horsie pocasie, dobra nalada ..

    Z Bradla sme sli opat do Brezovej. Cestou sme sa zastavili na cintorine, uz na ceste z Bradla nas totiz zaujala pomerne velka hrobka na nom. A potom sme zisli ku kostolu a vosli don.

    Vsetci sme sa poklonili, mozno v duchu predniesli kratucku modlitbu. Chceli sme si obzriet kostolik aj zvnutra. Zvonku vyzeral dost zle. Znicena omietka, popraskane steny. Smutny pohlad. Vo vnutri to nevyzeralo o nic lepsie. Jedine podlaha pri oltari bola nova. Mne sa pacila, kamaratom moc nie. Hlavny oltar bol podla informacii na stene na oprave a konzervovani.

    Nesli sme az k olttaru. Ticho a so zaujmom sme prechadzali vzadu pomedzi lavice a spovedelnicu. Vysli sme hore na chor. Nachadzal sa tam krasny stary organ, ale zial, taktiez v ubohom stave. Hned pri schodoch boli ulozene sochy Panny Marie a sv. Antona Paduanskeho. Presli sme ticho, ako sa pri navsteve kostola patri do prednej casti choru a pozreli si zhora sanktuarium.
    Po tomto sme chceli odist.
    Vtedy vosiel do kostola muz. Bol obleceny v ciernom. Netusili sme, kto to je (podla mna to bol knaz, spravca farnosti, ale mozno len kostolnik, ci organista .. neviem a preto teda neoznacim tuto postavu inak ako "pan"). Vyzeral dost nazlostene. Prvy som siel z nas troch chalanov dole schodmi ja. Hned na mna zacal ten ziapat, aby sme sli okamzite prec, ze tu nemame co hladat. Ludia sa modlia a mame vypadut. Povedal som mu, ze sme katolici a kedze sme sli okolo, vosli sme do kostola. Nereagoval, nieco hucal, ci skor ziapal dalej. Jaj, este k tomu ziapaniu, nekrical na cely kostol, to nie .. ale vyraz na tvary, ton, gesta a slova - to bolo jeho ziapanie.

    Nebola sanca sa s nim dohodnut, nieco mu vysvetlit, tak som sa rozlucil: "S Panom Bohom", na co on neracil ani reagovat. Vysiel som z kostola uplne rozcarovany. Take nieco som este nezazil. Takyto pristup ma mat knaz? Nerusili sme, nekradli sme .. nic zleho sme nerobili.
    Kamarat po vychode skonstatoval, ze tato farnost, je tam vraj malo katolikov, vacsina obyvatelov su evanjelici, je asi len za trest.
   Neverim ale, ze ludia v Brezovej pod Bradlom su az tak zli, aby si zasluzili takeho to "pana" farara/kostolnika/kantora alebo kto to uz bol ..


    Z Brezovej sme sli do Jablonice .. aj tu sme vosli do kostola .. uplne iny pristup. Pan farar k nam pristupil, zacal sa s nami rozpravat, pytal sa, odkial sme, kde sme boli, my sme sa pytali jeho a on vdacne odpovedal.

Zasielam pozdrav do Jablonice .. a i do Brezovej. :))

f.
<script type="text/javascript">

Ludia okolo mna .. | stály odkaz

Komentáre

  1. ahoj
    Ty mas nejak casto taketo negativne skusenosti. Hrozne! :)
    publikované: 22.03.2007 14:10:02 | autor: strapateslnko (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. negativne? no, len tak trochu ..
    taketo veci ma ale nerozhadzu .. sice nechapem casto spravanie ich protagonistov .. ale ak to im nevadi ..
    tento chlapik a nastval le z jedneho dovodu, ak to bol knaz, tak uz viem, preco ma v kostole len 10 starych ludi a nikoho ineho ..
    f.
    publikované: 22.03.2007 20:44:07 | autor: Felician (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014